Det handlar om MIG och DIG!

Att Vadstena firar en vecka i folkhälsans tecken har nog ingen missat och jag har försökt tänka på det extra mycket. Folkhälsa handlar om själsligt, mentalt och fysiskt välbefinnande. Vad gör jag som faktiskt har med min egen hälsa att göra? Vad gör jag som får mig att känna att jag duger som den jag är och inte försöka vara någon annan? Vad gör jag som på ett eller annat sätt påverkar andra människor runtomkring mig? 

Klosterkyrkans temamässa

Klosterkyrkans temamässa

I fredags var jag på min första temamässa i Vadstena Klosterkyrka. Temat för kvällen var kärlek. Vid rosenkransaltaret samlades många nyss konfirmerade ungdomar samt de ungdomar som startar sitt konfirmationsår nu. Min son Teo är en av dem som startade sin resa igår, full av förväntan och med en nyfikenhet på vad året kommer att ge.  Ett första läger i helgen, Teos kommentar var "Ja, vi får väl se - jag kanske får träffa GUD i helgen". 

 

Jonathan och Teo

Jonathan och Teo

Två kompisar som har hängt ihop sedan de föddes. I ur och skur vet de att de har varandra, förhoppningsvis kommer de att hänga ihop hela livet. Igår fick de ett regnbågsband, ett armband som står för alla människors lika värde. Att vara människa är inte alltid en dans på rosor, men om man har kunskapen om att man ska vattna slokande blommor för att hjälpa dem att resa sig, kan det vara lättare att be om hjälp när man tvivlar på sig själv.  
Som mamma till tre barn gör jag allt jag kan för att stötta och hjälpa dem framåt i livet, att få dem att förstå att de värdefulla precis så som de är.

Frida, Linn och Linda - vänner för livet!

Frida, Linn och Linda - vänner för livet!

Jag har många människor i mitt liv som jag älskar. Linn, som är min syster är en av dem. Hon är min lillasyster och samtidigt en av mina absolut bästa vänner. Jag vet att Linn bryr sig om mig och alltid vill mig väl och det är därför jag kan dela i stort sätt allt med henne - både roliga och tråkiga saker.
Linda har jag känt sedan jag var liten,  jag har lekt med henne som barn, utbildats och jobbat tillsammans med henne när jag blivit äldre, skojar med hennes barn idag när vi träffas hela familjerna och går på spa med henne när vi vill träffas utan barn. Linn och Linda är två av många som jag håller av och vill väl och vill ha kvar i mitt liv.

livsstilssloppet.jpeg

Gemenskap och samarbete är en stor del av mitt liv. Jag älskar att ha människor omkring mig, att vara med där det händer, att kunna bidra på mitt sätt. Genom att delta i livsstilsloppet med mina partikollegor tillika vänner är en energikick utöver det vanliga. 5 km genom gator och torg i Vadstena i zickzack mellan högstadieungdomarna. Några springer och några går, men alla deltar efter sin förmåga. Alla är fysiskt aktiva denna kväll. Det är ingen tävling, bara man rör sig så är det bra. Jag deltog i år, förra året och kan garantera att jag gör det nästa år igenom om jag får möjligheten. 

Livsstilsloppet är så mycket mer än bara rörelse, det handlar också om en känsla av sammanhang. Ett sammanhang där alla är välkomna, precis så som man är. Det är en folkfest där Vadstenas barn och ungdomar är i centrum - dem som är vår framtid.

Den här veckan har jag alltså gjort mycket för mig själv, för mitt eget välbefinnande men också för andra. Med kärleken finner jag sinnesro, med min familj och vänner kan jag bibehålla min mentala stabilitet och med löpning i form av livsstilsloppet vinner jag fysiskt välbefinnande. Jag är en del av ett sammanhang i alla mina relationer. Allt detta i kombination gynnar min egen hälsa.
En utmaning återstår denna vecka, om ett par timmar - Rosabandetloppet på Lidingö, tillsammans med mina goda vänner Mia och Kim.

Konsensus VadstenaComment